ANA SAYFA
KURUMSAL
DANIŞMANLIK PROJELERİMİZ
İNSAN KAYNAKLARI
İLETİŞİM

NATURAL SIZMA ZEYTİN YAĞI

SIZMA ZEYTİNYAĞI FAYDALARI
1. Daha Sağlıklı Bir Kalp
Tekli doymamış yağlar ve antioksidanlarla dolu olan zeytinyağı, kötü kolesterolü (LDL) düşürür. Böylece kardiyovasküler hastalıklar ve diğer kalp problemlerine karşı korur. Damarlardaki olası bir tıkanmayı önleyerek, kalp krizi riskini azaltır.

2. Kanser Riskini Azaltır
Zeytinyağı, antienflamatuar özellik gösteren bir antioksidan olan polifenol açısından zengindir. Böylece hücrelerdeki oksidatif stres ve kronik enflamasyon riskini azaltır. Araştırmalar zeytinyağının meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyuyor. Zeytinyağı ayrıca solunum ve sindirim sisteminde oluşabilecek kanser türlerine karşı koruma sağlar.

3. Kan Şekerini Kontrol Altına Alır
Tekli doymamış yağlar bakımından zengin olan zeytinyağı insülinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar. Böylece kan şekeri kontrol altına alınır. Diyabet hastalarına doktorlar zeytinyağı kullanmalarını önermektedir.

4. Antienflamatuar Özellik Gösterir
Daha önce belirttiğim gibi, zeytinyağı antieflamatuar özellik gösterir. Böylece hücre zarı akışkan kalır; sağlıklı besin öğelerinin hücrenin içine, atık ürünlerin ise dışına taşınması sağlanır. Bu da eklem yangısı ve astım risklerini azaltı

5. Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Büyük miktarda tekli doymamış yağ içeren zeytinyağı, doymuş yağ hiç içermez. Doymuş yağlar vücudunuzda sağlıksız yağ katmanlarının oluşmasına sebep olur. Diyetinize zeytinyağı ekleyerek kilo alımını engellemiş olursunuz. Aynı zamanda zeytinyağı daha uzun süre tok hissettirdiği için kilo vermeye de yardımcı olur.

6. Kemikleri Güçlendirir
Zeytinyağı kemik mineralizasyonu ve kalsifikasyonu sağlayan oleat bakımından zengindir. Düzenli zeytinyağı kullanımı daha güçlü kemikler ve kemik erimesi riskinin düşmesi anlamına geliyor.

7. Zihinsel Yetenekleri Artırır
Araştırmalar, zeyinyağının beyin gelişimini artırdığını gösteriyor. Zeytinyağını bol kullanan insanlarda bunama riski büyük oranda düşüyor.
8. Sindirime Yardım Eder
Zeytinyağı ülseri, kabızlığı ve sindirim sistemindeki enfeksiyonları tedavi etmede kullanılır. Ayrıca antienflamatuar özelliği sayesinde safra kesesi problemlerini ve üreme sisteminde ortaya çıkan enfeksiyonları iyileştirebilir.
9. Yaşlanmayı Yavaşlatır
Zeytinyağı E ve K vitamini gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Ayrıca yaşlanma sürecini yavaşlatan polifenol içerir. İçeriğindeki yağ asitleri kan damarlarının akışkanlığını artırır, cildi daha parlak yapar. Bu yüzden güzellik yağı olarak anılır.
10. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir


Zeytinyağı nasıl saklanmalı?
Yemeklerimizin, salatalarımızın, kahvaltılarımızın kraliçesi zeytinyağı… Kalitesi kadar saklama şekli de önemli .ürünün bekledikçe bozulduğunu, sağlığa yararlı fenolik bileşenlerin kaybolduğunu vurguladı.
özellikle pet ambalajların sağlıklı olmadığı vurgulanıyor

Zeytinyağının üretim, hasat yılı, dolum, son kullanma tarihi, coğrafi işareti, elde edildiği zeytin çeşidi bilgilerinin etiket üzerinde olması gerekir “Şeffaf cam şişelerde ve özellikle pet ambalajlı zeytinyağlarından uzak durmalıyız. Sızma zeytinyağının pet ambalajları birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğü, bu kimyasalların sızma zeytinyağına geçtiği ve insan sağlığına zararlı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca şeffaf cam şişelerden ışık geçerek sızma zeytinyağının içerisinde bulunan klorofili parçalayarak yağın bozulmasına sebep olur”

AMBALAJ KAĞIDI VE KAPAĞI DA ÖNEMLİ
Ürünlerin ambalaj kapağının mutlaka contalı ve vidalı olması gerektiğini, mantar kapaklı ambalajların alınmamasını öneren mantar kapaklı şişelerin hava aldığını, içerisine hava giren zeytinyağının oksidasyona uğrayarak bozulduğunu kaydetti. Ürünün rengine bakılıp karar verilmemesini, yağın renginin kaliteyi belirlemediğini ifade eden market raflarında güneş ışığı gören ürünlerin tercih edilmemesini önerilir

ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANIR?
Zeytinyağının kısa sürede tüketilmeyecekse küçük ambalajların alınmasını tavsiye edilir.
Büyük ambalajları kullanırken rahat akması için tenekelere ikinci bir hava deliği açılmamalı. Zeytinyağı karanlık, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklanmalı. Sızma zeytinyağı kokuları çok çabuk bünyesine alır ve hapseder. Saklama sıcaklığı da 18 ile 22 derece arasında olmalıdır. Son yıllarda filtre edilmemiş sızma zeytinyağlarının şişelere konulduğu görülmektedir. Filtre edilmeyen, içerisinde zeytin partikülleri bulunan sızma zeytinyağı daha çabuk bozulur. Sızma zeytinyağına ışık, hava (Oksijen), sıcaklık, su veya nem zarar verir. Bu nedenle bu unsurlardan korunmalıdır. Sızma zeytinyağı çok taze meyve kokuları çağrıştırmalıdır. Bilinenin aksine saf sızma zeytinyağı ile yapılan yemekler ağır olmaz, kokmaz.sadece ,,, Bayat, posalı ve tağşiş yapılmış yağlar ağır kokar.”

ZEYTİNYAĞINI BÖYLE TEST EDİN!

Tabanı koyu renkli bir kap alınır, üzerine 1 bardak su doldurulur ve 1 dakika kadar beklenir. Durgun suyun yüzeyine 1 milim kadar karışım yağ koyduğunuzda, makina yağı ışığı farklı kırdığından gökkuşağı renginde parlamalarla su yüzeyine yayılır. Halbuki bitkisel yağlar, yüzeyde daireler içinde kalır.

Zeytinyağı artı 4-5 derecede bulanıklaşır, 0 derece ile 6 derece arasında ise donar. Oda ısısında normal haline döner. Yağın donması kalitesini etkilemez. Aldığınız yağın bir örneğini buzdolabına koyun, donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamının katılaşması beklenir. Donmayan kısım varsa katkılı olduğunu anlarsınız.